1951 CENEVRE SÖZLEŞMESİNİN 33.MADDESİ ''Hiç bir taraf devlet,bir mülteciyi ırkı,dini,tabiiyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri sebebiyle hayatı ya da özgürlüğü tehdit altında olacak ülkelerin sınırlarına, her ne şekilde olursa olsun geri gönderemeyecek veya iade etmeyecektir. ''
YUKK MADDE 55 (1) 54 üncü madde kapsamında olsalar dahi, aşağıdaki yabancılar hakkında sınır dışı etme kararı alınmaz: a) Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunanlar
GEÇİÇİ KORUMA YÖNETMELİĞİNİN MADDE 6 (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki hiç kimse, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulacağı veya ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilemez.
Suriye vatandaşları genellikle bir suça karıştığında ilgili kolluk tarafından kamu düzenini bozduğu gerekçesi ile işlem yapılmak üzere Valiliğe bağlı göç idarelerine teslim edilmektedir. İlgili göç idaresi ve valilik ise bu hususta sınır dışı etme kararı ve 6 aya kadar gözetim kararı almaktadır.
Suriye vatandaşlarının bu durumda bir avukattan destek alması ve sınır dışı etme kararına karşı iptal davası açması, gözetim kararına karşı ise itiraz etmesi gerekmektedir.
Özellikle Suriyeli vatandaşların yoğun olduğu Adana ilinde, geri gönderme merkezi kurulmuş ve bu şekilde ülkeye kaçak yollarla giren ve kamu düzenini bozan mülteciler hakkında bu kararlar alınmaktadır. Bu nedenle Adana ilinde bu yönde faaliyet gösteren avukatlardan hukuki destek alınması hayati önem taşımaktadır.
Ayrıntılı bilgi ve hukuki destek için iletişime geçebilirsiniz.
0532 481 66 94