Sorularınız İçin Bizi Arayın:   +90 532 481 66 94

WhatsApp İletişim

logo
 

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ KARARLARI İLE İCRA TAKİBİ YAPILMASI - ADANA AVUKAT -

Belli parasal sınırlarda il ve ilçe tüketici hakem heyetlerine başvuru şartı satıcı, üreten firma ve tüketici arasındaki uyuşmazlıklarda zorunlu hale getirilmiştir. Bu uyuşmazlıklara ilişkin tüketici hakem heyetinden olumlu bir karar alınması halinde diğer taraftan uyuşmazlığa ilişkin ücretin tazmini taleple değil icra takibiyle yapılmalıdır.

Tüketici hakem heyeti kararı ile icra takibi yapılırken icra dairesine ilamlı icra takibi başlatır gibi başvuru yapılması ve icra sürecinin takip edilmesi gerekmektedir. İcra takibiyle tüketici hakem heyetinin kararının yerine getirilmesinde itiraz yolları sınırlı olduğundan tüketici hakları bu sayede daha iyi korunmaktadır.

Tüketici Hakem Heyeti Kararıyla İcra Takibi Başlatma Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Kararların nasıl icra edileceği tüketiciler açısından  merak konusudur. Çoğu zaman hakem heyetinden olumlu karar alanlar uyuşmazlık yaşadığı firma veya banka ile iletişime geçerek alacağı tahsil etmeye çalışırlar. Bu yöntem etkili bir yol değildir. Tüketici hakem heyeti kararları da aynı mahkeme kararı gibi sonuç doğurduğundan ilamlı icra takibi başlatılarak alacak tahsil edilebilir.


Tüketici Hakem Heyeti Kararıyla İcra Takibinde Yetki

Tüketici hakem heyetlerinden alınan kararlar mahkemeden alınan icra kararları gibi etki doğurmaktadır. Bu sebeple tüketici hakem heyeti kararı yetkili icra dairesi herhangi bir icra dairesi olabilir. Tüketicinin bulunduğu icra dairesine başvurarak icra takibi başlatılabileceği gibi aleyhte takip başlatılanın yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki icra dairesine başvurarak da ilamlı icra takibine konu alacak tüketici hakem heyeti kararıyla istenebilir.

Tüketici Hakem Heyeti Kararıyla İcra Takibi Ne Kadar Sürer?

Tüketici hakem heyeti kararıyla icra takibinin ne kadar sürede sonuçlanacağı tüketici hakem heyeti icra takibine itiraz ile yakından ilişkilidir. İlamlı icra takipleri bilindiği üzere kesin hüküm doğurmakta ve mahkeme kararları kesinleştikten sonra bu kararlara itiraz herhangi bir etki etmemektedir. Tüketici hakem heyeti kararları ise kesin olmadığından bu karara itiraz edilmesi mümkündür. Tüketici hakem heyetinin vermiş olduğu karara 15 gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edilmesi halinde mahkeme icra takibinin dava sonuçlanıncaya kadar durmasına karar verebilir. Bu durumda süreç uzamakta ve tüketici mahkemesinin kararı beklenmektedir.

 

                   Hakem heyeti lehinize bir karar verdiğinde, uyuşmazlığa konu  hakkınızın temini için iyi bir icra avukatından hukuki destek isteyiniz.

Böylece karara konu alacağınız iyi bir icra avukatı tarafından hızlı bir şekilde tahsil edilebilecektir.



Ayrıntılı Bilgi İçin İletişim Kurabilirsiniz.

0532 481 66 94