Sorularınız İçin Bizi Arayın:   +90 532 481 66 94

WhatsApp İletişim

logo
 

Kişiler Hukuku Nedir

üm hukuk sisteminin temelini oluşturan kişiler hukuku oldukça geniş kapsamlı bir hukuk dalı olmakla birlikte birçok davanın görüldüğü dava türü olarak öne çıkmaktadır. Kişiliğin başlangıcından son verilmesine kadar ki süreci kapsayan kişiler hukuku gerçek ve tüzel kişiler hukuku olarak ikiye ayrılmaktadır. Gerçek kişiler kişiliğin kendisini esas alırken tüzel kişiler kendilerine kişi olma, borç ve hak sahibi olması yetkisi verilen özel nitelendirilen mal ya da insan topluluğu olmaktadır. Vakıflar, şirketler tüzel kişiliğe verilecek örnekler arasında yer almaktadır.

  Kişiler Hukuku Kapsamında Yer Alan Konular Nelerdir?

İsim ve Soyadı Değiştirilmesi Davası

Gaiplik Davası

Cinsiyet Değiştirme Davaları

Dernek ve Vakıfların Kurulması Konusuna İlişkin Davalar

Evlatlıktan Ret Davası

Soy Bağının Reddi Davası

Vesayet ve Vasi Tayini

Yaş Düzeltme Davaları kişiler hukuku kapsamında yer alan davalar olmakla birlikte Adana en iyi avukat aracılığı ile Aytaç Er Hukuk Bürosu hizmetleri mevcut olmaktadır.

Vesayet ve Vasi Tayini Nedir?

 Vesayet bazı ergin kişilerin ya da velayet altında olmayan küçüklerin koruma altına alınması amacı ile düzenlenen hukuki kurum olmaktadır. Vesayet altına alınan tüm kişilerin başına bir vasi tayin edilmektedir. Vasi, koruma altına alınan kişilerin maddi ve manevi tüm menfaatlerini korumak ve yürütmek ile görevli olmaktadır. Medeni Kanun'a göre vesayeti gerektiren haller arasında yaş küçüklüğü, kısıtlanma, kişinin kendi isteği ile vesayet altına alınmasını talep etmesi konuları yer almaktadır. Davalara ilişkin tüm sürecin doğru ve adil bir şekilde yürütmek ve takibini yapmak için Adana en iyi avukat konusunda birçok Adana hukuk büroları hizmet vermektedir. Vesayet davası ve vasi tayini konusuna ilişkin merak edilen sorularda danışmanlık hizmeti veren Adana hukuk büroları mevcut olmaktadır.

  Gaiplik Davası Nedir?

  Gaiplik, kişinin ölüm tehlikesi içinde olması ya da uzun yıllar kendisinden haber alınmaması halinde hakkında alınan karara gaiplik tanımı verilmektedir. Bu karar ile bireyin hukuki kişiliği sona ermektedir. Kişinin ölüm tehlikesi içinde olması ya da kaybolmasından itibaren 1 yıl geçtikten sonra mahkemeye başvurma hakkı doğmaktadır. Bu süre 5 yılı dolduğunda gaiplik kararı alınmaktadır. Çekişmeli davalar arasında yer alan gaiplik davasına ilişkin davanın açılması ve takibinin yapılması için Aytaç Er Hukuk Bürosu Adana hukuk büroları arasında Adana en iyi avukat etiketi ile yerini almaktadır. Aytaç Er Hukuk Bürosu Adana en iyi avukat konusunda gerekli danışmanlık hizmetleri verilmektedir.

  Miras Konusunda Gaiplik Kararı

 

  Gaipliğine karar verilen kişinin geride kalan mirası diğer miras hukukunda olduğu gibi doğrudan mirasçılara devredilmez. Gaiplik süresinin dolması halinde bir güvence karşılığında miras gerekli kişilere teslim edilmektedir. Gaiplik davası ölüm tehlikesi içinde olan kişileri tanımlayan kişileri açıklayan dilekçe ile mahkemeye başvurularak başlamaktadır. Gaiplik kararının verilmesi için ilgili kişiden uzun süre haber alınmaması ve üzerinden 5 yıl geçmiş olması zorunlu bir konu olmaktadır. İlgili kişiler dinlendikten sonra gerekli karar verilmektedir. Dilekçe hazırlanması için gerekli hazırlığı yapan Adana hukuk büroları gerekli başvuruyu yaparak süreci başlatmaktadır.