Sorularınız İçin Bizi Arayın:   +90 532 481 66 94

WhatsApp İletişim

logo
 

Boşanma Davalarında Avukatı Nasıl Bir Rol Oynamaktadır

Çiftler, çeşitli nedenlerden dolayı evliliklerini yürütememekte ve boşanmak istemektedir. Boşanma süreci çok kolay bir süreç olmadığından, boşanma avukatı sürecin iyi bir şekilde geçmesini sağlamaktadır. Boşanma sürecinin iyi bir şekilde yönetilmesini sağlayan avukat, makul bir sürede davanın sonuçlanması için çalışmaktadır. Her ne kadar boşanma davalarında vekil tayin etme zorunluluğu olmasa da insanlar bir avukata ihtiyaç duymaktadır.

 Boşanma Avukatının Sorumlulukları Nelerdir?

 Anlaşmalı boşanmalarda süreç daha hızlı işlerken, çekişmeli boşanma sürecinde davayı takip etmek zorlaşmaktadır. Boşanmak için gerekli prosedürler ile ilgilenen ve teminini sağlayan boşanma avukatı müvekkili ile sağlıklı bir şekilde iletişim kurmaktadır. Çiftler boşanma konusunda anlaşır ve mahkemeye ortak bir mutabakat sunarlarsa, boşanma davası tek celsede sonuçlanmaktadır.

 Anlaşmalı Boşanmada Avukatın Rolü Nedir?

 Anlaşmalı boşanmada, en az çekişmeli boşanma kadar avukata ihtiyaç duyulmaktadır. 1 seneden az süren evlilikler, anlaşmalı boşanma ile sona erememekte ve çekişmeliye dönmektedir. Bir eşin açtığı davayı diğer eş kabul ederse veya çiftler birlikte dava açarsa, anlaşmalı boşanma süreci gerçekleşmektedir.

Boşanmak isteyen müvekkilin hakları, kanunlar çerçevesinde boşanma avukatı tarafından korunup gözetilmektedir. Mal paylaşımı, nafaka ve çocuk velayeti konusunda anlaşan çiftler, kolay bir şekilde boşanabilmektedir. Telafisi imkansız bir sorun yaşamamak için protokol ile ilgilenen boşanma avukatı, sürecin kolay bir şekilde işlemesi için elinden geleni yapmaktadır. İnternet ortamında indirilen tek tip boşanma protokolü, birtakım yanlış anlaşılmalara neden olmaktadır.

 Çekişmeli Boşanmada Avukatın Rolü Nedir?

 Özel bir boşanma nedenine dayanan veya şiddetli geçimsizlik sebebi ile açılan çekişmeli boşanmada, avukata düşen sorumluluk oldukça fazladır. Boşanma kararının çıkabilmesi için avukat, karşı tarafın kusurlarını ispatlamak zorundadır. Evlilik birliğinin hangi şartlar altında sonlanacağına, hakim karar vermektedir. Çekişmeli boşanmada avukat, yaşanabilecek hak kayıplarını en aza indirgemektedir.

 Anlaşmalı boşanma sürecine göre daha uzun süren çekişmeli boşanma, avukatın sayesinde daha kolay takip edilmektedir. Hangi sebepten boşanma davası açılacağına kadar karar veren avukat, hangi delillerin mahkemeye sunulacağına da karar vermektedir. Gerekli savunma kanunlara uygun bir şekilde yapılmakta olup boşanma davasının devam ettiği süreç boyunca müvekkil bilgilendirilmektedir.

 Boşanma Avukatı Tutmak Zorunlu mudur?

 Boşanma avukatı tutmak zorunlu olmamasının yanı sıra boşanma sürecinin daha iyi bir şekilde yönetilmesini sağladığı için boşanma avukatı tutulması önerilmektedir. Müvekkili ile birlikte dava sürecini yöneten avukat, ağır kusurlu olan eşin kusurunu ispat etmeye çalışmaktadır. Boşanma davasının kabul edilebilmesi için TMK'da belirtilen sebeplere uygun bir sebep belirlenmesi gerekmektedir.  Dilekçenin hazırlanmasından hükme itiraza kadar süreci yöneten avukat, tüm faaliyetlerin olumlu geçmesini sağlamaktadır. Her evliliğin birbirinden farklı olması nedeni ile boşanma süreci de farklı işlemektedir. Boşanma hukukunda uzmanlaşmış olan avukat, aile hukukuna müvekkilinin haklarını gözetecek kadar hakimdir. Boşanma davalarında avukat tutmayan kişiler, davaları ile yakından ilgilenememekte ve işlerin aksamasına neden olmaktadır.