Sorularınız İçin Bizi Arayın:   +90 532 481 66 94

WhatsApp İletişim

logo
 

ADANA - İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI NEDİR - NASIL AÇILIR ?

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI  

İsim ve soyisim, bireylerin toplumda diğer kişilerden ayırt edilebilmesinde şüphesiz ki en önemli etkenlerdendir. Bireylerin isimleri ile yaşam tarzları, karakteristik özellikleri uyum içerisinde olmalıdır. Birey, kendi şahsına ait bu özelliği benimsemiş onunla yaşamaktan mutlu olmalıdır. Aksi halde, bireyler hayatta kendilerini mutsuz hissedebilirler. Böyle durumlar için TMK Madde 27 düzenleme altına alınmıştır.  

TMK Madde 27: "Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir." şeklindedir. 

Söz konusu kanun maddesine göre; bireyler haklı bir sebep bulunduğu sürece isim ve soy isimlerinin değişikliği için dava yoluna gidebileceklerdir. İsim değişikliği davası için gerekli olan  'haklı bir sebep' kavramı kanunda oldukça geniş yorumlanmıştır. Haklı sebep, kişinin kişisel sebeplerini de kapsar. Bu nedenle bir ad veya soyadı için kişinin ruhsal olarak aidiyet hissetmemesi bile isim değiştirmek için haklı bir sebep olarak kabul edilir. 

İsim veya soyadının toplum yapısına göre komik olması, bireye istemediği bir şeyi hatırlatıyor olması, kötü tanınan bir şahsın ismiyle özdeşleşmesi gibi birçok sayısız sebeple isim değiştirme veya soyadı değişikliği davası açılabilir.  

Siz de isminizden veyahut soyisminizden memnun değilseniz, rahatsız oluyorsanız bu konuda Adana'da uzman avukatlardan bilgi ve hukuki yardım almanız sizin faydanıza olacaktır.  

ADANA AVUKAT GÖKHAN ER