Sorularınız İçin Bizi Arayın:   +90 532 481 66 94

WhatsApp İletişim

logo
 

Trafik Kazası Tazminat Davasını Nasıl Açarım

Yaşanan ölümlü trafik kazalarında ölen kişinin yakınları, ölen kişinin desteğinden yoksun kaldıklarından dolayı destekten yoksun kalma tazminatı ve cenaze ve defin masrafları adı altında maddi tazminat talep etme hakkına sahip olur. Aynı zamanda ölen kişinin yakınları duydukları acı, elen ve üzüntü nedeniyle manevi tazminat isteme hakkına sahip olabilirler.

 Trafik Kazası için Tazminat Davası

 Yaralanmalı trafik kazalarında, yaşanan kaza sonucunda yaralanan kişi hayatına devam ettiği için yakınlarının destekten yoksun kalma tazminatı istemeye hakkı yoktur. Trafik kazası sonucunda kazada yaralanan kişi, tedavi gördüğü süreç içerisinde kaza dolayısı ile yapılan tedaviye ilişkin giderleri ve çalışamadığından dolayı mahrum kaldığı gelirlerin tazminini isteme hakkına sahiptir. Aynı zamanda kaza nedeniyle yaşadığı acı, üzüntü ve ızdırap için manevi tazminat talep edebilir. Bu davaların görülmesi için de trafik kazası tazminat davası açılır. Sakatlanmalı trafik kazalarında ise, kişinin sakatlık oranına ve tedavi masraflarını, ömrünün geri kalanında meydana gelebilecek iş gücü kaybına yönelik zararını maddi tazminat olarak talep edebilir ve duyulan acı ve ızdırap nedeni ile manevi tazminata hak kazanır.

 Trafik Kazalarında Tazminatı Kimler Alabilir?

Trafik kazasında mağdur olan kişi hayattaysa bizzat kendisi trafik kazası tazminat davası açabilir. Ama trafik kazası mağduru vefat etmiş ise, onun vefatı nedeni ile maddi ve manevi zarar gören yakınları, annesi, babası, çocukları, eşi, nişanlısı, kardeşleri, bakım ve desteği altındaki kişilerin maddi ve manevi tazminat alma hakkı vardır.

 Trafik Kazalarında Tazminat Hesaplaması Nasıl Yapılır?

 Trafik kazalarında hayatını kaybeden kişinin yakınlarına ya da kazazedelere ödenecek olan tazminatın bedeli, sigorta poliçelerinde üst sınır olarak belirlenir. Kazazedelerin ya da onun yakınlarının ne kadar tazminat alabileceğini net olarak söylemek mümkün değildir. Çünkü mağdur ve yakınlarına ödenecek tazminat bu konuda uzman kişiler tarafından pek çok parametre göz önünde bulundurularak hesaplanır. Tazminat hesaplaması, hayatını kaybeden kişinin yaşı, geride kalan yakınlarının sayısı, aile ekonomisine katkısı gibi pek çok etken göz önünde bulundurularak hesaplanma yapılır. Örneğin, bir kazada hayatını kaybeden 20 yaşında kazada hayatını kaybeden kişinin yakınlarına ödenecek tazminat ile 60 yaşındaki bir kişinin yakınına ödenecek tazminat farklı olur. Tazminatın hesaplanmasında ölen kişinin ya da kazazedenin uğramış olduğu zararlarının ve ekonomik durumunun tam olarak tespit edilmesi çok önemlidir.

 Maddi ve Manevi Tazminat Kimlerden İstenebilir?

 Trafik kazasından doğan zararlar için maddi ve manevi tazminat, kazaya neden olan kişiden talep edilir. Ancak bu durum kusur durumu, kazanın şekli gibi her kaza için farklı şekillerde değerlendirilir. Bunun yanında ülkemizdeki ilgili yasalar gereği Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası kapsamına giren ve ilgili zorunlu satın alınan sigorta poliçesinde belirtilen miktarlarla sınırlı olmak şartı ile Sigorta Şirketi ödenecek tazminatlardan sorumludur. Trafik kazalarından doğacak her türlü mağduriyetinizi gidermek için işinde uzman trafik kazası tazminat avukatı ile çalışmanız gerekir.