Sorularınız İçin Bizi Arayın:   +90 532 481 66 94

WhatsApp İletişim

logo
 

Kısmi Dava Nedir? Nasıl Dava Açılır?

Usul Hukuku'nda kısmi dava olarak bir tanımlama mevcut olmaktadır. Kısmi dava, davacı dava açtığı zaman davayla ilgisi olan taleplerinin bir bölümünü dava konusu etmesi; diğer bölüme ait dava ve talep hakkını ise bazı nedenlerden ötürü saklı tutulması şartı ile geleceğe bırakması anlamına gelen dava türü olmaktadır. Kısmi davaya ilişkin tüm bilgi ve deneyime sahip Adana ağır ceza avukatları ile hizmet verilmektedir. Kısmi davanın amacı, dava masraflarından tasarruf edilmesi konusu olmaktadır. Davacı, bütün davanın harç ve masraflarını baştan yüklenmek istememesi durumuna sahip olmaktadır. Davacı, açtığı bu kısmi dava ile yargılamanın gidişatını görmeyi ve talep sonucunda da buna göre şekil vermeyi amaçlamaktadır. Gerekli sürecin başlaması adına deneyimli Adana avukat hizmetleri mevcut olmaktadır.

  Kısmi Dava Nasıl Açılır?

  Kısmi davada davacı davaya konu alacağının tamamını değil, bir kısmını talep etmektedir. Bir kısmi dava açılabilmesi için, talep konusu itibari ile bölünebilir olması özelliğine sahip olması gerekmektedir. Kısmi dava açılması için bütün alacağın aynı hukuki ilişkiden doğmuş olması ve bölünebilir olması oldukça fazla önem teşkil etmektedir. Davacının açmış olduğu kısmi davada, daha sonra sunduğu ıslah dilekçesi ile sonuç alınması da mümkün hale gelmektedir. Kısmi dava açılması her zaman mümkün olmamaktadır. Yargıtay söz konusu olan manevi tazminat davaları kısmi davayı kabul etmemektedir. Bunun nedeni ise manevi tazminatın bölünmesinin mümkün olmaması konusu olmaktadır. Kısmi dava açılıp açılmaması konusunda gerekli danışmanlık hizmeti Adana ağır ceza avukatları tarafından sunulmaktadır. Kısmi dava açılması mümkün olması halinde Adana avukat aracılığı ile ilgili mahkemeye başvuru yapılmaktadır.

  Belirsiz Alacak Davası Nedir?

  Belirsiz alacak davası ile kısmi dava birbirlerine benzeyen davalar olmaktadır. Ancak bu iki dava türü birbirinden farklı olan dava türü olarak öne çıkmaktadır. Belirsiz alacak davası talep sonucunda beklenen alacağın tam olarak belli olmadığı, alacaklının dava açarken miktarını belirleyemediği tahsilini talep ettiği bir eda davası türü olmaktadır. Alacaklının talep edeceği alacak miktarı, tam ve kesin olarak belirlenebilir nitelikte değil ise belirsiz alacak davası, kısmi davada ise davacının talep edeceği alacak miktarı tamamen belirli ya da belirlenecek nitelikte olmaktadır.

  Dava Açmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

  Günlük hayatta yaşanılan birçok sorun sonucunda hakların elde edilmesi için dava açılması imkanı mevcut olmaktadır. Dava açılması süreci mahkemeye verilecek dilekçe ile başlamaktadır. Bu süreç için avukat zorunluluğu olan dava türü olması ile birlikte, avukat zorunluluğu olmayan dava türleri de mevcut olmaktadır. Ancak davanın başarılı şekilde devam etmesi, olumlu sonuç elde edilmesi için avukatların mevcut olması oldukça fazla önem teşkil etmektedir. Davaya ilişkin gerekli tecrübeye sahip olan avukatlar davada büyük rol üstlenmektedir. Dava açılmasına ilişkin her türlü konuda Adana ağır ceza avukatları hizmet vermektedir. Kısmi dava açılması ve mahkemeye başvuru yapılması konusunda Adana avukat hizmetleri mevcut olmaktadır.