Sorularınız İçin Bizi Arayın:   +90 532 481 66 94

WhatsApp İletişim

logo
 

İş Hukuku Kapsamında Tazminat Davası Nasıl Açılmalıdır

İş Kanunu; iş, işçi ve işveren arasındaki ilişki ve hakları düzenleyen hukuk dalı olarak öne çıkmaktadır. İşveren ile işçi arasında çıkabilecek uyuşmazlıkları kanunlara uygun şekilde düzeltmek, halledebilmek için iş hukuku mevcut olmaktadır. İş Kanunu kapsamına giren tüm konu ve bu konulara ilişkin tüm davalar İş Mahkemesi tarafından yürütülmektedir. İş kazasına bağlı oluşan sorunlardan doğacak maddi ve manevi tazminat haklarının ve bununla birlikte çalışma yılına bağlı ve gösterdiği emeğe bağlı olarak doğacak hakların karşılanması adına açılacak tazminat davalarında Adana hukuk bürosu tüm başarılı ve alanında tecrübeli Adana avukatları ile birlikte hizmet vermektedir.

 Bireysel Ve Toplu İş Hukuku

 Bireysel İş Hukuku; çoğunlukla işçi sayısı az olan küçük işletmelerde iş görme, işçi ve işveren arasında ki uyuşmazlıklar, iş sözleşmesini ihlal etme, maddelere uymama ve bağlı kalmama durumunda işçi ya da işverenin haklarını korumak amacı ile düzenlenen iş hukuku olmaktadır. Özellikle işçinin tazminat dolayısı ile doğan alacakların tahsili amacı ile müvekkilinin haklarını sonuna kadar savunmak amacı ile Adana hukuk bürosu ile Adana avukatları tarafından yapılan çalışma konuları arasında iş hukuku ve tazminat hukuku gibi birçok konu mevcut olmaktadır. Toplu İş Hukuku ise; işçi sayısı fazla olan büyük işletmelerde işçi ile işveren arasında toplu şekilde temsil eden sendikalar tarafından yürütülen iş hukuku toplu iş hukuku alanı olmaktadır. Özellikle böyle işçi sayısı fazla olan işletmelerde işçiler arasında eşitlik sağlanması ve işçinin sahip olduğu hakların terine getirilmesi konusunda toplu iş hukuku oldukça fazla önem teşkil etmektedir.

Tazminat Davası Türleri Nelerdir?

 İş hukukuna bağlı birkaç tazminat türü mevcut olmaktadır. Bu tazminat türleri arasında; Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı, Fazla mesai ücreti alacağı olanlar içinde dava türleri yer almaktadır. Bununla birlikte yıllık izin ücretleri bu alanda değerlendirilen konular arasında yer almaktadır. Bu konuda alacaklarını temin etmek isteyen kişiler Adana hukuk bürosu aracılığı ile iş mahkemesine tazminat davası açılması konusunda başvuruda bulunma hakkına sahip olmaktadır. Dava sürecinde hakların tahsil edilmesi ve Adana avukatları tarafından doğru savunulma yapılması için mahkemeye sunulacak deliller oldukça fazla önem teşkil etmektedir.

İş Hukuku Kapsamında Tazminat Davası Nasıl Açılır?

 

 İşverenin ikametine bağlı olarak mahkemeye başvuru yapılmaktadır. İkamet dahilinde herhangi bir iş mahkemesi mevcut değil ise Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapılması imkanı da mevcut olmaktadır. Bununla birlikte iş kazası sonrasında hasara uğrayan kişilerin hem maddi hem de manevi anlamda yaşadığı kayıpların önlenmesi adına tazminat davası açabilme hakkı da doğmaktadır. Bu tazminat davası ile birlikte aynı zamanda destekten yoksun kalma tazminatı ile de mahkemeye başvuru yapılması imkanı da mevcut olmaktadır. İş Hukuku kapsamında tazminat davası açılması konusunda avukata başvuru yapılması konusunda oldukça fazla mevcut olmaktadır.